Αγαπητοί συμπατριώτες, μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας,
Πέρασαν κιόλας δυο χρόνια από την 4η Μαϊου 2014, την ημέρα όπου 9 Κοκκινοπλίτες, δραστήρια μέλη του Συλλόγου μέχρι τότε, έχοντας ως πρώτιστο κίνητρο την αγάπη για την γενέτειρά μας τον Κοκκινοπηλό και έντονη τη θέληση για διάδοση της πλούσιας Πολιτιστικής μας Παράδοσης στις επόμενες γενεές, αναλάβαμε ύστερα από ομόφωνη γνώμη των συμπατριωτών μας, “το τιμόνι του”.
Όπως θα γνωρίζετε, ο Σύλλογός μας λειτουργούσε κάθε Τετάρτη απόγευμα μετά τις 5, έχοντας η Πολιτιστική μας Στέγη “ανοιχτή” την φιλόξενη αγκαλιά της για κάθε συμπατριώτη και φίλο. Ήμασταν εκεί για μια καλησπέρα, ένα φλυτζάνι καφέ, συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων και κυρίως για προτάσεις με κοινωνικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Οι δυο χρονιές που πέρασαν ήταν δύσκολες για όλους μας, σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, εργασιακό και κυρίως οικονομικό. Σε δύσκολες εποχές όμως οι άνθρωποι και κυρίως εμείς οι Έλληνες αναζητούμε ευκαιρίες να βρεθούμε πιο κοντά, να στηρίξουμε και να αντλήσουμε δύναμη και αισιοδοξία ο ένας από τον άλλο.
Εμείς στο Σύλλογο Κοκκινοπλιτών Πιερίας “Ο ΟΛΥΜΠΟΣ” αναλάβαμε την υλοποίηση κάποιων δράσεων, τις οποίες φέραμε εις πέρας με βάση πάντα τις δυνατότητές μας και έχοντας κατα νου τον αρχικό κοινό μας στόχο. Συμπαραστάτες και πολύτιμοι αρωγοί σε αυτή μας την προσπάθεια ήταν οι Τοπικές Αρχές, οι επαγγελματίες της Πόλης μας, μα πρωτίστως όλοι εσείς, τα μέλη του Συλλόγου που σταθήκατε στο πλευρό μας ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Το πολύπλευρο έργο μας, το οποίο χαρακτηρίζεται από την κοινωνική ευαισθησία και την διάθεση δυναμικής παρουσίας και συνεισφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας, παρουσιάζεται επιγραμματικά ακολούθως:

ΧΡΟΝΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ
– Με την υπ΄αριθμόν 508/2015 απόφαση του ΔΣ του Δήμου Κατερίνης, παραχωρείται στο Σύλλογο η δωρεάν χρήση για 99 έτη δημοτικού οικοπέδου στο Ο.Τ.352 στην πολεοδομική ενότητα Εθνικού Σταδίου, εμβαδού 500 τ.μ. με σκοπό την ανέγερση Πολιτιστικής Στέγης.
– Με το υπ΄αριθμόν 21/26-08-2015 πρακτικό του ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, εγκρίνεται το αίτημα του Συλλόγου για ασφαλτόστρωση του δρόμου Πέτρας-Κοκκινοπηλού μήκους περίπου 3,5 χλμ. (υλοποίηση με κονδύλια της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας).

ΠΑΓΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
– Αγιασμός κατά την έναρξη κάθε νέας πολιτιστικής περιόδου στη Στέγη του Συλλόγου, με τις ευλογίες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Γεώργιου.
– Εθιμοτυπικές επισκέψεις γνωριμίας σε τοπικούς φορείς και αρχές (Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος, Βουλευτές Πιερίας).
– Συνάντηση γνωριμίας με τον νέο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Σεβασμιώτατο κ.κ. Γεώργιο.
– Συμμετοχή στην Επετειακή Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου .
– Συμμετοχή αντιπροσωπείας στη Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη (ΠΟΠΣΒ).
– Απόδοση τιμής και μνήμης σε πλήθος επετειακών εκδηλώσεων μέσω της κατάθεσης στεφάνων.
– Διοργάνωση (για πρώτη φορά) της Γιορτής Παραδοσιακού Τραχανά, με την προσφορά του βλάχικου φαγητού στα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου.
– Διοργάνωση Ετήσιων Χοροεσπερίδων στα Κέντρα Δεξιώσεων “ΕΛΙΑ” και “ΠΙΕΡΙΔΑ” / Γλέντι συντροφιά με τους καλλιτέχνες Ζιάκο Γιάννη – Ζέττα Λένα και Καστανάρα Νίκο – Παπαζήση Ζήση με τα επιτελεία τους.
– Εκκλησιασμός – “Ανοιγμα” στον Άγιο Αθανάσιο Κοκκινοπηλού (Αναβίωση Εθίμων).
– Συνδιοργάνωση και συμμετοχή στο 28ο – 29ο Αντάμωμα Απανταχού Κοκκινοπλιτών (Κοκκινοπηλός – Εκκλησιασμός στην Αγία Παρασκευή).
– Διοργάνωση του 16ου και 17ου Πολιτιστικού Διήμερου / Παραδοσιακού Βλάχικου Γλεντιού στο Χώρο της Εμποροπανήγυρης Κατερίνης και στο “Κτήμα Ζορμπά” (συμμετοχή δημοφιλών καλλιτεχνών: Ζιάκος Γιάννης – Ζέττα Λένα, Ζέρβας Νίκος – Ζέρβας Κώστας , Κοτσίνης Γιώργος, Καστανάρας Νίκος – Παπαζήσης Ζήσης ).
– Στήσιμο Παραδοσιακού Περίπτερου κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων της 30ης Εμποροπανήγυρης Κατερίνης.
– Συμμετοχή αντιπροσωπείας στο 15ο και 16ο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών της ΠΟΠΣΒ (Νάουσα – Ελασσόνα).
– Παραγωγή Χειροποίητων Ημερολογίων έτους 2015 και έκδοση ημερολογίων έτους 2016.
– Προσφορά Χριστουγεννιάτικων δώρων στα μέλη του παιδικού και εφηβικού χορευτικού τμήματος – παράθεση μπουφέ με εδέσματα και γλυκίσματα στη Στέγη του Συλλόγου.
– Κοπή παραδοσιακής Βασιλόπιτας για τα Μέλη και τους φίλους του Συλλόγου στην Πολιτιστική μας Στέγη (προσφορά Εικόνος Αγίας Παρασκευής).
– Κοπή παραδοσιακής Βασιλόπιτας για τα μέλη των χορευτικών τμημάτων (προσφορά δώρων στους τυχερούς κάθε τμήματος).
– Διοργάνωση βραδιάς Τσικνοπέμπτης για τα μέλη και τους φίλους στη Στέγη του Συλλόγου – προσφορά εδεσμάτων.
– Αποκριάτικο πάρτυ για τα μέλη του παιδικού και εφηβικού χορευτικού τμήματος στη Στέγη του Συλλόγου – παράθεση μπουφέ με εδέσματα και γλυκίσματα.
– Διοργάνωση Χοροεσπερίδων τμήματος Γυναικών (Αναβίωση εθίμων “ΑΗ ΘΟΔΩΡ”) στην αίθουσα Δεξιώσων “ΑΡΙΑ” και “ΠΙΕΡΙΔΑ”- προσφορά δώρων στις κυρίες.
– Εκκλησιασμός μελών Συλλόγου στην Αγία Παρασκευή Κοκκινοπηλού (Ακολουθία Γ΄ Χαιρετισμών).
– Εορτασμός Ζωοδόχου Πηγής (“ΑΜΠΕΛΙΑ”) – Εκκλησιασμός μελών Συλλόγου.
– Παράθεση γεύματος στα μέλη των χορευτικών τμημάτων κατά τη λήξη κάθε χορευτικής περιόδου στη Στέγη του Συλλόγου.
– Επίσκεψη γνωριμίας του ΔΣ της ΠΟΠΣΒ στη Στέγη του Συλλόγου.
– Επίσκεψεις ΔΣ Aδελφοποιημένου Συλλόγoυ Κρητών Πιερίας “ΤΟ ΞΑΘΕΡΙ” στη Στέγη του Συλλόγου – παράθεση γεύματος.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
– Διοργάνωση Εθελοντικής Αιμοδοσίας για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Συλλόγου.
– Διοργάνωση (για πρώτη φορά) φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα με σκοπό την ενίσχυση του Κοινωνικού Έργου της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.
– Συμμετοχή εφηβικού χορευτικού τμήματος και Χορωδίας Ενηλίκων σε Χριστουγεννιάτικες Γιορτές Κοινωνικών Δομών του Δήμου και εθελοντικών οργανώσεων (Κέντρο Ημέρας “4 Εποχές”- Κ.Α.Π.Η. Δήμου Κατερίνης -Χριστουγεννιάτικο χωριό ΕΟΔΠ).
– Συμμετοχή παιδικού χορευτικού τμήματος στη Γιορτή της Μητέρας, μια πρωτοβουλία των γυναικείων σωματείων της πόλης με φιλανθρωπικό σκοπό.
– Συμμετοχή σε βραδιά Παραδοσιακής Μουσικής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εκδηλώσεων “Θερινός Δωδεκάλογος” της ΕΟΔΠ με σκοπό τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
– Συμμετοχή στο 30ο και 31ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων της ΠΟΠΣΒ (Μέτσοβο- Ζάππειο Μέγαρο-Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο Αθήνας).
– Συμμετοχή στις εκδηλώσεις Κοπής πίτας Βλάχων της ΠΟΠΣΒ (Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. – Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο).
– Συμμετοχή αντιπροσωπείας Ενήλικης Χορευτικής ομάδας στη μουσικοχορευτική παράσταση «Κατερίνη, Ο Τόπος, Οι Άνθρωποι» – ΟΡ.ΦΕ.Ο.
– Συμμετοχή στη “PHILOXENIA” – 30η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ).
– Συμμετοχή στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης Κεντρικής Μακεδονίας (Ολυμπιακή Ακτή).
– Συμμετοχές σε Πολιτιστικά Διήμερα Συλλόγων του Νομού κατά τη θερινή περίοδο.
– Συμμετοχή στις Πανηγυρικές Εκδηλώσεις της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Πισοδερίου Φλώρινας.
– Συμμετοχή στις Αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κατερίνης “ΚΟΥΛΟΥΜΑ” (Παραλία Κατερίνης).

ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΑΝΑΨΥΧΗ
– Εκκλησιασμός – προσκήνυμα στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου “ΒΑΛΕΤΣΙΚΟ” (Τσαριτσάνη).
– Εκκλησιασμός – προσκήνυμα στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου (Σουρωτή – Άγιος Παϊσιος).
– Εκκλησιασμός – προσκήνυμα στην Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου Κοκκινόγης.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
– Παρουσίαση του μαθητικού ανθο-ημερολογίου “Σχολειό μου αγαπημένο” της εκπαιδευτικού -συγγραφέως κ. Ζέττα-Τσεντικίδου Φανής στην Πολιτιστική μας Στέγη.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
– Συμμετοχή στην Περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Πολιούχου Αγίας Αικατερίνης, του Λειψάνου της και της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Πέτρας.
– Συμμετοχή Αντιπροσωπείας στον 4ο Faethon Olympus Marathon Απόστολος Τσουρέκας.

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗΣ – ΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ – ΑΓΟΡΕΣ
– Παραδοσιακές Φορεσιές (4 πλήρεις εφηβικές φορεσιές, 7γυναικείες ποδιές, 1 μαύρη ανδρική φουστανέλα).
– Ελαιοχρωματισμός Πολιτιστικής Στέγης.
– Ανανέωση κουρτινών.
– Αντικατάσταση τηλεόρασης.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ – ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΝΟΜΕΣ
– Απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Παπαδόπουλο Λάζαρο (Πολυετής δράση – Εμπνευστής Πολιτιστικού Διήμερου, Παραδοσιακού Βλάχικου Γλεντιού).
– Απονομή Εικόνας Αγίας Παρασκευής στον κ. Ταγιάννη Βασίλειο (Πολυετής παρουσία και δραστηριοποίηση στο Σύλλογο).
– Απονομή Εικόνας Αγίας Παρασκευής στην κ. Στούπα Άννα και κ. Τριανταφύλλου Ευδοκία (Πολύτιμη συνεισφορά στην παραγωγή παραδοσιακού τραχανά – “Αη Θανάσης”).
– Απονομή Εικόνας Αγίας Παρασκευής στην κ. Γερμάνη Ανθή (Δωρεά 12 σειρών μεταλλικών φλουριών για τις γυναικείες φορεσιές του Συλλόγου).
– Απονομή τιμητικού επαίνου στην χορεύτρια Λέγκα Κωνσταντίνα (Εμπνεύστρια μακέτας χειροποίητων ημερολογίων έτους 2015).
– Απονομή τιμητικού επαίνου και αναμνηστικού στον χορευτή κ. Σκαντζή Γεώργιο (Εμπνευστής φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα με φιλανθρωπικό σκοπό).

Με εκτίμηση,
για το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο
η Υπεύθυνη Τύπου & Ενημέρωσης κ. Δραγασιά Μαρία